Banda Kinesiologică RockFord Kinesiology

Banda kinesiolică aplicată de Kenzo Kase

Kenzo Kase aplicând banda kinesiologică

03 RockFord Kinesiology cover
Banda Kinesiologică este o bandă elastică folosită în prevenirea şi tratarea majorităţii afecţiunilor musculare, articulare sau limfatice. Ce o face atât de deosebită este elasticitatea asemănătoare cu cea a pielii umane, 130%-170%. Kenzo Kase, inventatorul acestor benzi elastice, a fost preocupat de găsirea unei metode care să grăbească procesul de vindecare a ţesuturilor persoanelor care practicau sport de performanţă şi care suferiseră diverse accidentări în timpul activităţilor sportive.

Doctorul era de părere că benzile sportive obişnuite trebuiau înlocuite deoarece împiedicau mişcarea corectă şi duceau la blocarea circulaţiei sangvine. Astfel, Kenzo a venit cu o idee inovativă: benzi kinesiologice care să permita circulaţia sângelui în organism, dar şi un drenaj limfatic optim.

Banda kinesiologică a devenit astfel recunoscută internaţional în timpul Jocurilor Olimpice de la Seul, din anul 1988. Ea a fost folosită ca tratament pentru sportivii înscrişi în competiţie şi a avut rezultate apreciate de către toţi cei prezenţi.

Durerea poate fi atenuată rapid, fără efecte secundare, problemele în efectuarea mișcărilor sunt de obicei îmbunătățite instantaneu și puterea de autovindecare a organismului se activează.
Benzile kinesiologice pot fi aşezate pe piele sub diferite forme, în funcţie de necesităţi. Important este ca ele să fie aplicate de la punctul de origine a muşchiului afectat până la punctul de inserţie al acestuia pentru a acorda suportul necesar.

Pentru asta, Rockford Kinesiology vă pune la dispoziţie o serie întreagă de aplicaţii, explicate pas cu pas, unde beneficiaţi şi de imagini structurate într-un ghid online, simplu de utilizat de către oricine. Îl găsiţi AICI, la secţiunea: Subscribe-Ghid Gratuit Online, a programului premium pentru membrii Rockford Kinesiology.

04 Foarfeca

Banda kinesiologică Rockford Kinesiology – Care este rolul ei şi când se aplică?

Înainte de aplicarea benzilor kinesiologice, recomandăm cu mare căldură să consultaţi medicul specialist sau un kinetoterapeut de specialitate, pentru orice fel de afecţiuni cu care vă confruntaţi.

Cu Rockford Kinesiology vă puteţi aplica benzile kinesiologice chiar dumneavoastră înşivă rapid şi simplu, beneficiind de sfaturile de utilizare pe care le regăsiţi în ghidul nostru online. Astfel aveţi posibilitatea să vă amelioraţi durerile provocate de afecţiuni comune precum: luxarea gleznei, dureri ale spatelui, dureri ale cotului, dureri ale genunchilor, dureri în spatele gâtului, dureri ale umerilor, inflamaţia călcâiului, lista afecţiunilor comune fiind foarte diversificată.

Iată câteva sfaturi utile pentru banda kinesiologică, de la echipa noastră de kinetoterapeuţi:

Este recomandată testarea tegumentului pielii înainte ca banda să fie aplicată. Printre persoanele cu tegumentul cel mai sensibil se numară persoanele în vârstă, copiii sau cele care au sensibilitate cutanată.
Pregătirea pentru aplicarea benzilor:

Pasul 1 – Testarea alergenă

Testul de sensibilitate a pielii se realizează cu o bucată de bandă kinesiologică de dimensiuni mici 5cm x 5cm care se pune pe brațul dvs. Se așteaptă 30 minute. Dacă vă confruntați cu furnicături sau mâncărime, îndepărtați banda kinesiologică imediat și spălați orice reziduuri de adeziv de pe piele.

Pasul 2 – Pregătirea pentru utilizarea benzii kinesiologice

Pielea trebuie să fie uscată și lipsită de orice alte uleiuri sau creme. Scurtaţi excesul de păr pentru o aderenţă mai eficientă. Aplicați banda cu cel puțin 60 de minute înainte de activitățile obişnuite sau cu 24h înainte de orice activități acvatice. Tăiați colțurile rotunjite pentru a preveni dezlipirea prematură a benzii de pe piele. Puteți folosi o foarfecă specială pentru tăierea benzii sau oricare altă foarfecă.

Pasul 3 – Înainte de aplicarea benzii kinesiologice

Înainte de aplicare, întindeţi zona corpului unde este prezentă durerea, urmărind instrucţiunile din ghidul gratuit online.

Pasul 4 – Rupeţi hârtia de pe spatele benzii kinesiologice înainte de aplicare

Îndepărtaţi hârtia de pe zona care urmează să fie aplicată, lăsând acoperite cu hârtie marginile benzii (aproximativ 2 cm fiecare). Nu se atinge cu mâna zona adezivă a benzii terapeutice, aceasta aplicându-se direct în partea dorită a corpului. După aplicare, se îndepărtează hartia de pe marginile benzii, lipindu-se uşor, fără elasticitate aplicată.

Pasul 5 – Aplicarea corectă a benzii kinesiologice

Pentru o aplicare corectă, aplicaţi benzile Rockford Tape direct pe piele. De preferat evitarea suprapunerii colţurilor benzilor cu alte bucăţi de bandă kinesiologică, astfel le puteţi menţine eficienţa pentru o durată îndelungată.

Pasul 6 -Utilizarea eficientă a benzii kinesiologice

Pentru o utilizare eficientă, imediat după aplicare luaţi partea cerată a hârtiei dezlipite de pe banda aplicată şi masaţi energic toată suprafaţa acoperită. Astfel, activaţi o mai bună prindere a adezivului benzii, evitând o desprindere prematură.

*Ȋn ceea ce priveşte durata de păstrare a benzilor pe corp, aceasta variază în funcție de zona pe care au fost aplicate. De regulă, banda kinesiologică se păstrează între 3 şi 5 zile.

*A nu se aplica pe piele iritată, răni deschise, a nu se lăsa la îndemâna copiilor și a se folosi doar în prezența și la recomandarea unui specialist.